L Ē M U M S

L Ē M U M S

par stacionāras tiesu psihiatriskas ekspertīzes noteikšanu

 

Rīga, Latvijas PSR                                                                  1983. gada 5. maijā

 

Latvijas PSR VDK Izmeklēšanas daļas sevišķi svarīgo lietu vecākais izmeklētājs apakšpulkvedis Rēvalds, izskatījis krimināllietas Nr. 23 materiālus par Melngaiļa Ģederta Pētera dēla un citu [personu] apsūdzību noziegumu izdarīšanā, kas paredzēti Latvijas PSR K[rimināl]k[odeksa] 65. panta I daļā –

 

K O N S T A T Ē J A:

1983. gada 13. janvārī Melngailim Ģedertam Pētera dēlam šajā lietā uzrādīta apsūdzība par to, ka viņš, būdams naidīgi noskaņots pret Padomju varu un ar mērķi to graut un vājināt, 1982. gadā Rīgā nodeva citām personām, kā arī mēģināja pavairot 200 eksemplāros plašai tālākai izplatīšanai pretpadomju latviešu emigrantu organizācijas tā saucamās "Gaismas akcijas" uzsaukuma tekstu.

Tālākā izmeklēšanas gaitā ir noskaidrots, ka, bez iepriekšminētā, Melngailis Ģ. P. [laika] periodā no 1979. līdz 1982. gadam sistemātiski uzturēja telefoniskus sakarus ar Zviedrijā dzīvojošo pretpadomju latviešu emigrācijas organizācijas "Pasaules Brīvo latviešu apvienība" ("PBLA") Informācijas biroja līdzstrādnieku, kuram nodeva ziņas par PSRS it kā notiekošajām "citādi domājošo" vajāšanām un citas apmelojošas ziņas, lai tās izmantotu kaitēšanai PSRS interesēm.

Attiecībā uz Melngaiļa Ģ. P. personību noskaidrots, ka viņš [laika] periodā no 1969. līdz 1975. gadam atradās Rīgas psihoneiroloģiskā dispansera uzskaitē ar diagnozi "psihopātija", 1970. gadā ar to pašu diagnozi atradās Rīgas republikāniskās psihiatriskās slimnīcas militārajā ekspertīzē un rezultātā tika atzīts par karadienestam nederīgu.

Melngaiļa Ģ. P. tēvs – Aizpurs Konstantīns Jāzepa dēls 1978. gadā ārstējās Rīgas republikāniskajā psihiatriskajā slimnīcā ar diagnozi "epilepsija", pēc tam līdz 1980. gadam ar to pašu diagnozi atradās Rīgas psihoneiroloģiskā dispansera uzskaitē.

Melngaiļa Ģ. P. pusmāsa (no tā paša tēva) – Aizpurs Maija Konstantīna meita [laika] periodā no 1970. līdz 1980. gadam piecas reizes ārstējās Rīgas republikāniskajā psihiatriskajā slimnīcā ar diagnozi "šizofrēnija", pēc tam beidza dzīvi pašnāvībā.

Melngaiļa Ģ. P. vecmāmiņa (tēva māte) – Aizpurs Milda tāpat beidza dzīvi pašnāvībā 1942. gadā.

No lietā nopratināto Melngaiļa Ģ. P. radinieku liecībām – mātes Melngailes Martas Krišjāņa meitas, māsas (no cita tēva) Melngailes Daces Pētera meitas, tēvoča Platā Ādolfa Krišjāņa dēla un citiem lieciniekiem izriet, ka līdz arestam sakarā ar šo lietu Melngailis Ģ. P. savā uzvedībā pieļāvis virkni dīvainību.

Lietas izmeklēšanas laikā Melngailis Ģ. P. pratināšanās periodiski paziņoja par gandrīz pilnīgu atmiņas zudumu, par nespēju koncentrēties lasot viņa nopratināšanas protokolus un saprast izlasītā jēgu, kā arī par it kā notikušām viņa vajāšanām un izsekošanām, kurās piedalījušies apmēram 150 cilvēki. Pēdējā laikā [viņš] ziņo arī par neredzamu staru iedarbību uz viņu un par veselībai kaitīgu vielu pievienošanu pārtikai.

Norādītie dati par Melngaiļa Ģ. P. personību dod pamatu šaubām viņa psihisko pilnvērtību.

1983. gada 5. maijā ambulatori veiktā tiesu psihiatriskā ekspertīze nonāca pie slēdziena, ka Melngaiļa Ģ. P. psihiskās pilnvērtības noteikšanai ekspertiem nepieciešama viņa izmeklēšana stacionāra apstākļos.

Pamatojoties uz izklāstīto un ņemot vērā, ka apsūdzētā Melngaiļa Ģ. P. psihiskā stāvokļa noteikšanai nepieciešamas speciālas zināšanas tiesu psihiatrijas jomā, vadoties no Latvijas PSR K[rimināl]p[rocesa] k[odeksa] 186. un 189. panta prasībām –

 

N o l ē m A:

 

1. Nozīmēt šajā lietā stacionāru tiesu psihiatrisko ekspertīzi, kuras veikšanu uzdot Rīgas republikāniskās psihiatriskās slimnīcas ekspertiem-psihiatriem.

2. Ekspertu izlemšanai nodot sekojošus jautājumus:

a) Vai apsūdzētais Ģederts Melngailis Pētera dēls iepriekš ir slimojis ar psihiskām slimībām, ja ir slimojis, tad kad tieši un [kāda bija] slimības diagnoze?

b) Vai Melngailis Ģ. P. bija psihiski slims viņa veikto iepriekšminēto sabiedriski bīstamo nodarījumu laikā [no] 1979.–1982. gadam; ja bija, tad, kāds bija slimības raksturs un, vai viņš ir spējīgs apzināties savas darbības un tās vadīt?

c) Psihiskas saslimšanas gadījumā pašlaik: vai atrodoties ārpus speciālas psihiatriskas iestādes Melngailis Ģ. P. ir bīstams sabiedrībai; vai viņa slimība ir izārstējama?

3. Ekspertu rīcībā nodot apsūdzēto Melngaili Ģedertu Pētera dēlu un krimināllietas Nr. 23 materiālus, kas attiecas uz minēto ekspertīzi.

 

Latv[ijas] PSR VDK Izmeklēšanas daļas

sevišķi svarīgo lietu vec[ākais] izmeklētājs

apakšpulkvedis               paraksts           (Rēvalds)

 

 

Latvijas Valsts arhīvs, 1986. f., 2. apr., P-10894. l., 10. sēj., 271.–273. lp. Oriģināls.