Par izstādi

   Gleznotāja Ērika Gulbe (1916–2003) spoža un daudzveidīga savā daiļradē, nereti savrupa ceļa gājēja, strādāja un dzīvoja mākslā. Mākslinieces radošais veikums ir bagāts un to raksturo gan dažādie žanri, kuros viņa strādāja, izvēlētie sižeti, gan tehniskie paņēmieni, gan krāsu kombinācijas un tonalitātes. Padomju laikā Ērika Gulbe regulāri gleznoja un piedalījās izstādēs, bet kritikas ievērību viņa neizpelnījās, bet tikai pieminēta. Vienīgais paplašinātais daiļrades apskats tajā laikā bija lasāms Andreja Ģērmaņa rakstītajā kataloga tekstā 1975.gadā. Tikai pēc 1991.gada žurnālisti un mākslas kritiķi atklāja Ērikas Gulbes savdabīgo talantu, pasaules skatījumu un viņas veikuma nozīmi Latvijas kultūrā.
   Ērika Gulbe savā darbnīcā 2001.gadā.
LNA LVA, 2405. f., 1-v. apr., 18. l., 103.lp

Ērika Gulbe dzimusi 1916.gada 8.jūnijā Rīgā, latviešu valodas, literatūras un ģeogrāfijas skolotājas Helēnas Gulbes un Irlavas vidusskolas direktora, vēstures skolotāja, rakstnieka Alberta Gulbja ģimenē.

Parādīt/slēpt visu biogrāfiju...

Ar šo virtuālo izstādi Latvijas Nacionālais arhīvs atzīmē gleznotājas Ērikas Gulbes simto dzimšanas gadskārtu. Mākslinieces radošais mantojums glabājas gan muzejos, gan mākslas galerijās, bet LNA Latvijas Valsts arhīvā atrodas plašākā dokumentu kolekcija. To veido gleznas, studijas, personas dokumenti, sarakste, fotogrāfijas, publikācijas par mākslinieci, izstāžu katalogi. Ērikas Gulbes dokumentu fondu veido 1400 vienības. Vairāk var uzzināt izstādes sadaļā Par dokumentu fondu. Sadaļā Radošie dokumenti interesentiem ir iespēja iepazīties ar mākslinieces akvareļiem, kolāžām, gleznām, studijām, zīmējumiem un sakrātajiem darbiem. Ir izveidota meklēšanas vietne, kur ievadot žanru vai laika periodu sagrupējas atbilstošo darbu saraksts. Aktivizējot darba nosaukumu atveras attēls ar pamatinformāciju: autors, darba nosaukums, darināšanas laiks, tehnika, materiāls. Pilna informācija, arī darba izmērs, atrodama Ērikas Gulbes dokumentu fonda Nr.2405 2.aprakstā LNA Latvijas Valsts arhīvā.

Dokumentu, fotoreprodukciju apskate un iespējas

1. Skatīt dokumenta iepriekšējo lapu 4. Pārvietot dokumentu pa ekrānu
2. Apskatīt dokumentu automātiskajā režīmā 5. Palielināt dokumentu pilnā izmērā
3. Skatīt dokumenta nākošo lapu 6. Aizvērt dokumentu

Virtuālajā izstādē eksponētos dokumentus nedrīkst kopēt vai pavairot. Izmantojot izstādē eksponēto informāciju, lūdzam atsaukties uz šo izstādi un avotu.

Atsauksmes un komentārus par virtuālo izstādi sūtīt Latvijas Nacionālajam arhīvam (adrese: Šķūņu iela 11, Rīga, LV-1050; e-pasts: lna@arhivi.gov.lv, guntis.svitins@arhivi.gov.lv).