Deportācija no Ventspils apriņķa notika līdzīgi kā visā Latvijas teritorijā. 1941. gada jūnija sākumā Latvijas PSR Valsts Drošības tautas komisariāta darbinieki sagatavoja arestējamo un izsūtāmo personu uzskaites lietas un citus apcietināšanas un izsūtīšanas dokumentus.

Par galveno apsūdzības dokumentu pret arestētajiem cilvēkiem noderēja Latvijas PSR Valsts drošības tautas komisariāta darbinieku sagatavotā "Izziņa par kompromitējošiem materiāliem un dokumentiem, kas to apstiprina".

Neilgi pirms 1941. gada 14. jūnija Latvijas PSR Valsts Drošības tautas komisariāta Ventspils apriņķa daļa izveidoja īpašas operatīvās grupas, kuras izsūtīšanai paredzēto cilvēku dzīvesvietās veica arestēšanu, kratīšanu, mantas aprakstīšanu un nogādāja aizturētos līdz ešelonam. Viņiem aktīvi palīdzēja Ventspils apriņķa komunistiskās (boļševiku) partijas komitejas darbinieki un aktīvisti.

No Ventspils apriņķa Ventspils pilsētas, Piltenes un 14 pagastiem arestēja un izsūtīja 689 cilvēkus (362 vīriešus un 327 sievietes). Lielākā daļa no visiem Ventspils apriņķī 223 arestētajiem – 217 – tika ieslodzīti Vjatlagā (Vjatkas labošanas darbu nometnē), 1 arestētais nonāca Krasnojarskas novada Noriļlagā (Noriļskas labošanas darbu nometnē) un vēl 5 Ventspils apriņķī arestētie – cietumos: Petropavlovskas cietumā nr. 1 un Novosibirskas cietumā nr.1. 8 no Ventspils apriņķī arestētajiem tika nošauti, no nometnēs ieslodzītajiem atbrīvots tika tikai 31 cilvēks, jo pārējie miruši ieslodzījuma vietās.

Izsūtītās ģimenes tika nosūtītas uz Krasnojarskas novada dažādiem rajoniem. Vairākums no Ventspils apriņķa izsūtītajiem nonāca Suhobuzimskas (202), Pirovskas (126), Sovetskas (79) rajonā, bet atsevišķas ģimenes – Abanas, Berjozovskas, Bočuganu, Jeņiseiskas, Jemeļjanovas, Kazačinskas, Novosjolovas u. c. rajonos.

No Ventspils apriņķa izsūtītajiem specnometinājuma vietās nomira 78 cilvēki. 395 cilvēki tika atbrīvoti, bet par 13 cilvēku likteni nav precīzu ziņu.