Deportācija no Ludzas apriņķa notika pēc līdzīga scenārija kā visā Latvijas teritorijā. 1941. gada jūnija sākumā Latvijas PSR Valsts drošības tautas komisariāta darbinieki sagatavoja arestējamo un izsūtāmo personu uzskaites lietas un citus apcietināšanas un izsūtīšanas dokumentus.

Par galveno apsūdzības dokumentu pret arestētajiem cilvēkiem noderēja Latvijas PSR Valsts drošības tautas komisariāta darbinieku sagatavotā "Izziņa par kompromitējošiem materiāliem un dokumentiem, kas to apstiprina".

Neilgi pirms 1941. gada 14. jūnija Latvijas PSR Valsts drošības tautas komisariāta Ludzas apriņķa daļa izveidoja īpašas operatīvās grupas, kas izsūtīšanai paredzēto cilvēku dzīvesvietās veica arestēšanu, kratīšanu, mantas aprakstīšanu un nogādāja aizturētos līdz ešelonam. Viņiem aktīvi palīdzēja kompartijas Ludzas apriņķa komitejas darbinieki un aktīvisti.

No Ludzas apriņķa – Kārsavas, Ludzas un Zilupes pilsētas, kā arī 12 pagastiem – tika izsūtīti 484 cilvēki (269 vīrieši un 215 sievietes). Daļu no šiem cilvēkiem arestēja. Kopumā no Ludzas apriņķa deportējamajiem arestēja 155 cilvēkus (152 vīriešus un trīs sievietes). No Ludzas apriņķī arestētajiem 134 cilvēkus ieslodzīja Vjatlagā (Vjatkas labošanas darbu nometne) Kirovas apgabalā; piecus ieslodzīja Noriļlagā (Noriļskas labošanas darbu nometne) Krasnojarskas novadā; trīs ieslodzīja Sevurallagā (Ziemeļurālu labošanas darbu nometne) Sverdlovskas apgabalā, bet vienu ieslodzīja Kraslagā (Krasnojarskas labošanas darbu nometne) Krasnojarskas novadā. Vēl 11 cilvēki bija ieslodzīti Jeņiseiskas cietumā Krasnojarskas novadā, bet viens cilvēks Astrahaņas cietumā Nr. 2 Staļingradas apgabalā. 10 no šiem ieslodzītajiem 1942.–1943. gadā tika nošauti, vēl 101 cilvēks mira ieslodzījumā. No nometnēs ieslodzītajiem izdzīvoja un vēlāk tika atbrīvoti 38 cilvēki, par vēl 6 arestēto tālāko likteni dokumentāru liecību trūkst.

Lielāko daļu no izsūtītajām Ludzas apriņķa ģimenēm nometināja Krasnojarskas novada Dzeržinskas, Ilanskas, Ņižņijingašas un Tasejevas rajonā. Atsevišķas ģimenes vai cilvēkus izsūtīja arī uz Krasnojarskas novada Igarkas pilsētu, Jeņiseiskas, Kanskas, un Ujaras rajonu; Evenku nacionālā apvidus Baikitas un Ilimpejas rajonu, kā arī uz Novosibirskas apgabala Pudinas rajonu.

No Ludzas apriņķa izsūtītajiem specnometinājuma vietās un ceļā nomira 43 cilvēki. Vairums cilvēku no specnometinājuma tika atbrīvoti 20. gs. 50. gadu vidū, bet par 31 no Ludzas apriņķa izsūtīto cilvēku likteni precīzu ziņu nav (ir zināms, ka vismaz pieci no viņiem atstāja nometinājuma vietas bez varas iestāžu atļaujas).