Iesniegums

 

Rīgā                                            1961. g. 21. februārī

 

 

Šajā datumā Latvijas PSR MP VDK vec[ākais] operatīvais pilnvarotais kapteinis Karabanovs pieņēma iesniegumu no pils[oņa] Baltkāja Aleksandra

Aleksandra d[ēla], dzimuša Rīgā 1909. g., b[ez]partejiska, PSRS pilsoņa, pēc tautības latvieša, dzīvojoša Rīgā, Lilijas ielā 20 dz. 4, strādājoša par vec[āko] laborantu P. Stučkas vārdā nosauktās Latvijas Valsts Universitātes Skaņas un gaismas uzskates laboratorijā

 

KPFSR K[rimināl]k[kodeksa] 95. p[antā] [noteiktā atbildība] par apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu iesniedzējam pils[onim] Baltkājam A.A. izskaidrota.

A. Baltkāja paraksts

 

Pilsonis Baltkājs A.A. savu iesniegumu vēlas sniegt krievu valodā.

A. Baltkāja paraksts

Pilsonis Baltkājs A.A. paziņoja sekojošo: "Apmēram 1959. g. novembrī laboratorijā, kurā es strādāju, darbā iestājās Astra Gunārs Lariona dēls, aptuveni 30 gadus vecs.

A. Baltkāja paraksts

 

[...]

 

Tāpat vairākkārt es, Kalniņš un Akmentiņš ievērojām, ka Astra ierakstīja magnetafonā N.S. Hruščova runas, bet pēc tam atskaņojot tās ar ironiju atzīmēja, ka tas viss ir muldonība.

Tā, piemēram, viņš ierakstīja N.S. Hruščova runu, kas tika teikta Rīgā, Mežaparkā un pēc tam, atskaņojot laboratorijas darbinieku klātbūtnē, paziņoja, ka nekādas brīvības pie mums PSRS nav un ka latvieši Latvijā visapkārt ir krievu apspiesti, bet par brīvību pie mums Latvijā, biedrs Hruščovs it kā muld "skaista vārda pēc". Pirms vairākiem mēnešiem komentējot avīzēs publicēto N.S. Hruščova runu, kur tika runāts par ASV agresiju Kongo un Kubā, Astra paziņoja, ka Ungārijā, kad tur notika fašistu uzstāšanās, Padomju karaspēks tāpat veica agresiju pret Ungāriju, kur, kā viņš paziņoja, uzstājās nevis fašisti, bet pati ungāru tauta.

Līdzīgus izteikumus no Astras esmu dzirdējis vairākkārt.

A. Baltkāja paraksts

 

[...]

 

Man un citiem laboratorijas darbiniekiem tāpat vairākkārt nācās dzirdēt arī Astras nacionālistiskos izteikumus.

Tā piemēram, pirms nedēļas, vai mazliet vairāk, ap februāra 10.-12. datumiem, Astra norāva manis izlikto sludinājumu krievu valodā par studentu iestāšanos DOSAF, paziņojot, ka to neviens nelasīs, tā kā tas rakstīts krievu valodā.

Par to kļuva zināms Vēstures – filoloģijas fakultātes partijas organizācijas sekretāram

A. Baltkāja paraksts

 

b[biedrei] Fominai. Kad b[biedre] Fomina jautāja, kāpēc Astra norāvis sludinājumu, Astra paziņoja, ka Universitāte [ir] latviešu, un studenti it kā ir pret sludinājumiem krievu valodā un tos nelasīs. Kad tomēr b[iedre] Fomina pajautāja Astram, kuri studenti un kurš konkrēti pilnvarojis viņu rīkoties studentu vārdā ar šādiem paziņojumiem, Astra saminstinājās un pēc kāda laika sludinājumu izlika atpakaļ vietā.

Līdzīgas buržuāziski nacionālistiska rakstura darbības no Astras puses es biju novērojis arī agrāk, bet nepiešķīru tam nozīmi.

[...]

 

Līdztekus manis augstāk izklāstītajam, es varu minēt vēl virkni faktu par Astras kaitnieciskajiem nacionālistiskajiem izteikumiem un viņa uzvedību.

Sava iesnieguma noslēgumā vēlos precizēt, ka par Astras [veikto] studentu komjauniešu kompromitēšanu Universitātes vadības priekšā esmu dzirdējis no vairākiem studentiem, bet pēc uzvārdiem es tos nepazīstu.

Kopā ar šo vēlos paskaidrot, ka sākumā Astras uzvedību un viņa izteicienus es uztvēru kā viņa personīgos noskaņojumus un tāpēc neziņoju VDK orgāniem agrāk, bet, kad es sapratu, ka Astras darbība un izteikumi tiek nodota jaunajiem, kā Kalniņam, Akmentiņam un studējošajai jaunatnei, kuri pēc maniem novērojumiem nokļūst Astras ietekmē, es nolēmu par to ziņot attiecīgiem orgāniem.

Manā iesniegumā izklāstīto var apstiprināt mani darba biedri Akmentiņš, Kalniņš, Vicinskis, kā arī virkne studentu, kuru es nepazīstu pēc uzvārda, bet pazīstu pēc sejām.

No maniem vārdiem pierakstīto iesniegumu apstiprinu:

A. Baltkāja paraksts

Iesniegumu pēc Baltkāja A.A vārdiem pierakstīja: LPSR MP VDK daļas vec[ākais] operatīvais pilnvarotais

kapteinis paraksts /Karabanovs/

 

 

 

 

Latvijas Valsts arhīvs, 1986. f., 1. apr., 43960. l., 4. sēj., 1a., 4., 5., 6., 7. lp. Oriģināls.