L Ē M U M S

(par saukšanu [pie atbildības] apsūdzētā statusā)

 

 

Rīgas pils[ētā], Latv[ijas] PSR                                       1961. gada 4. martā

 

Latv[ijas] PSR MP VDK Izmeklēšanas daļas sevišķi svarīgo lietu vec[ākais] izmeklētājs majors Andrejevs, izskatījis krimināllietas Nr. 17994 materiālus attiecībā uz ASTRU Gunāru Lariona dēlu –

 

A T R A D A:

 

ASTRA Gunārs ilglaicīgi dažādos veidos uzturējis noziedzīgus sakarus ar amerikāņu diplomātiem un citiem ārzemniekiem. Šajā nolūkā ticies ar viņiem personīgi, kā arī minēto noziedzīgo sakaru uzturēšanai nosūtījis citas personas no savas vides. Saņēmis no amerikāņiem pretpadomju satura literatūru, kuru lasīja, glabāja savā dzīvoklī un iepazīstināja ar to citus pilsoņus.

Reizē ar to ASTRA strādājot, no 1959. gada novembra līdz aizturēšanas dienai – 1961. gada 23. februārī, par Latvijas Valsts universitātes Vēstures-filoloģijas fakultātes Skaņas un gaismas uzskates laboratorijas laborantu, starp saviem darba biedriem: Baltkāju Aleksandru, Kalniņu Daumantu, Vicinski Georgiju un Akmentiņu Armīnu Aleksandru veica pretpadomju aģitāciju.

Laika posmā no 1959. – 1960. gadam viņš laboratorijā periodiski klausījās magnetofona ierakstus ar Padomju Savienības Komunistiskās partijas un Padomju valdības vadītāja runām, komentēja šīs runas no padomju iekārtai naidīgām pozīcijām, turklāt izsakot dažādus pretpadomju izdomājumus. Tā ASTRA apgalvoja, ka latviešu tautai bija patiesa demokrātija un labāka kārtība tikai Latvijas buržuāziskajā iekārtā, bet tagad demokrātijas nav un dzīve republikā notiek pēc Maskavas diktāta. Sakarā ar Padomju valdības vadītāja vienas runas saturu, kura bija ierakstīta magnetafona lentē, ASTRA pašrocīgi uzrakstīja uz papīra: "Tie tikai vārdi, bet kur gan ir darbi?". Šīs piezīmes ASTRA atstāja pie magnetofona lentes laboratorijā, tā dodams iespēju ar to iepazīties BaltkājAM un VicinskiM.

ASTRA vairākkārt paziņoja, ka 1956. gadā Ungārijā nav bijis kontrrevolucionārs dumpis, bet, pēc viņa vārdiem, tā bija visas ungāru tautas revolūcija, kuru padomju tanki "noslīcināja asinīs". Pēc ASTRAS vārdiem līdzīgas tautas sacelšanās notikušas Berlīnē un Polijā un tās apspieda padomju karaspēks.

ASTRA savā darba vietā un mājās vairākkārtīgi klausījās Padomju Savienībai naidīgās radio stacijas "Amerikas Balss" raidījumus, dažus no tiem ierakstīja magnetofona lentē.

Sakarā ar Padomju valdības vadītāja draudzības vizīti ASV ASTRA apgalvoja, ka tas ir apmāns un liekulība un it kā b[iedrs] Hručovs to dara ar mērķi parādīt sevi kā mieru mīlošu cilvēku.

1960. gadā Ļeņina dienās, kad Kalniņš parādīja Astram žurnālu ar V.I. Ļeņina attēlu pirmajā lapā, tad Astra paziņoja, ka šā uzņēmuma vietā minēto lapu varēja izmantot lietderīgāk.

1961. gada februārī Astra, nacionālistisku jūtu vadīts, noņēma no universitātes ziņojumu dēļa sludinājumu par iestāšanos DOSAF, kas bija rakstīts krievu valodā un uz fakultātes partijas organizācijas sekretāres Fominas jautājumu, kādēļ viņš tā dara, Baltkāja un Akmentiņa klātbūtnē atbildēja, ka šeit [ir] Latvijas republika un tādēļ sludinājumi krievu valodā nav jāizkar.

Astra atrada un ierakstīja magnetofona lentē pēdējo buržuāziskās Latvijas prezidenta Kārļa Ulmaņa runu, kurā 1940. gadā Ulmanis, vēršoties pie Latvijas iedzīvotājiem, paredzēja "sliktu nākotni" un aicināja ļaudis nodrošināties ar pirmās nepieciešamības apģērbu. Šo runu Astra ar magnetofona palīdzību demonstrēja [Latvijas] Valsts universitātes laboratorijā savu darba biedru klātbūtnē.

Pamatojoties uz minēto un vadoties no KPFSR K[rimināl]p[procesa] k[kodeksa] 128. un 129. pantiem –

 

NolēmA:

 

Šajā lietā saukt [pie atbildības] apsūdzētā statusā Astru gunāru Lariona dēlu, uzrādot viņam apsūdzību noziegumā, kas paredzēts 1958. gada 25. decembra Likuma par kriminālatbildību par valsts noziegumiem 7. p[anta] I d[aļā], par ko paziņot apsūdzētajam [saņemot viņa] parakstu par iepazīšanos šo lēmumu.

 

Latv[IJAS] PSR MP VDK izmeklēšanas daļas Sevišķi svarīgo lietu vec[ĀKAIS] izmeklētājs majors

paraksts       (Andrejevs)

 

"Piekrītu":         Latv[ijas] PSR MP VDK Izmeklēšanas daļas priekšnieks kapteinis

                                                                        paraksts          (vītols)

____________________________________________________________________

Lēmums man paziņots 1961. gada 4. martā

                                                                                    G. Astras paraksts

 

 

 

Latvijas Valsts arhīvs, 1986. f., 1. apr., 43960. l., 1. sēj., 82.–84. lp. Oriģināls.