PILNĪGI SLEPENI

EKS. Nr. ______

 

 

APSŪDZĪBAS SLĒDZIENS

/lietā Nr. 2/

 

kurā apsūdzēti:

ASTRA Gunārs Lariona dēls noziegumos, kas paredzēti Latvijas PSR Kriminālkodeksa 59. p[anta] I d[aļā], 65. p[anta] I d[aļā] un 209. p[antā]

TUHELIS Edgars, viņš arī Fjodors Aleksandra dēls noziegumos, kas paredzēti Latvijas PSR Kriminālkodeksa 59. p[anta] I d[aļā] un 70. p[anta] I d[aļā]

 

Latvijas PSR Ministru padomes Valsts drošības komiteja 1961. gada 25. februārī ierosināja krimināllietu par ASTRAS Gunāra Lariona dēla noziedzīgo darbību un izvēlējās viņam drošības līdzekli – apcietinājumu. 1961. gada 15. maijā šīs pašas krimināllietas ietvaros tika arestēts TUHELIS Edgars, viņš arī Fjodors Aleksandra dēls.

Iepriekšējās izmeklēšanas gaitā noskaidrots:

1957. – 1959. gados Maskavā Padomju Savienībā kā Amerikas Savienoto Valstu vēstniecības otrie sekretāri uzturējās diplomāti HARMSTOUNS un KILHEMS.

Pēc pieejamiem un pārbaudītiem datiem ASV vēstniecības otrais sekretārs HARMSTOUNS izmantoja savu atrašanos PSRS izlūkošanas informācijas vākšanai par Padomju Savienību Amerikas Savienoto Valstu labā.

1958. gada janvārī amerikāņu diplomāti HARMSTOUNS un KILHEMS apmeklēja Rīgu, kur 1958. gada 10. janvāra vakarā Rīgas centrālajā universālveikalā iepazinās ar padomju pilsoni ASTRU Gunāru Lariona dēlu un TUHELI Edgaru, viņš arī Fjodors Aleksandra dēls.

Tajā pat vakarā, pēc iepazīšanās ar amerikāņu diplomātiem, ASTRA uzaicināja viņus un TUHELI pie sevis uz dzīvokli, kur notikušajā sarunā ar viņiem HARMSTOUNS uzdeva ASTRAM un TUHELIM spiegošanas rakstura jautājumus: kā latviešu tautības pilsoņi izturas pret padomju varas veiktajiem pasākumiem; kādu produkciju ražo Rīgas valsts elektrotehniskā rūpnīca "VEF" un vai ražo produkciju, kas nav paredzēta iedzīvotāju vajadzībām; kāda ir strādnieku darba alga un viņu [materiālais] nodrošinājums; vai Rīgas pilsētā ir pretpadomju radioraidījumu slāpētāji. Atbildot uz HARMSTOUNA jautājumiem ASTRA izstāstīja, ka rūpnīca "VEF" ražo radiouztvērējus telefona aparātus un telefona stacijas, nosauca strādnieku saņemamās algu summu un nodaļas "Tūrists", kurā viņš strādāja, mēnesī saražoto radiouztvērēju skaitu. TUHELIS paziņoja, ka Rīgas pilsētā Kr. Barona ielas rajonā ir pretpadomju raidījumu slāpēšanas antenas masts un domā, ka slēgtajos rūpnīcas VEF cehos ražo radiostacijas. HARMSTOUNS šajā sakarā izteica vēlmi apskatīt antenas mastu, kā arī apmeklēt rūpnīcu VEF un iepazīties ar tās ražošanu.

 

[...]

 

1960. gadā ASTRA, izmantojot avīzes "Cīņa" redakcijas bibliotēkas arhīva vadītājas BOMBELOVSKAS bezrūpību, šajā bibliotēkas arhīvā ieguva 1943. gadā Rīgas pilsētā izdoto pretpadomju satura "Strādnieku kalendāru" 1944. gadam, kā arī tās pašas redakcijas tualetes telpā atrada asi pretpadomju satura emigrantu avīzi "Latvija", izdotu 1959. gada 10. oktobrī, VFR, Minhenes pils[ētā]. Norādīto kalendāru un avīzi lasīja pats, glabāja līdz arestam pie sevis dzīvoklī un deva lasīt avīzi "Latvija" FRĪDEM Gunāram, LIMBAM Arturam, GAILĪTIM Ērikam, savai sievai ASTRAI Gunai, kā arī avīzi atnesa uz [Latvijas] Valsts Universitātes [Skaņu un gaismas uzskates] laboratoriju un piedāvāja to lasīt savam darbabiedram KALNIŅAM Daumantam.

 

[...]

 

Pamatojoties uz izklāstīto, tiek APSŪDZĒTI:

ASTRA Gunārs Lariona dēls, dz[imis] 1931. gadā Rīgas pils[ētā], Latv[ijas] PSR, sociālā izcelšanās no strādniekiem, latvietis, PSRS pils[onis], bezpartejisks, agrāk netiesāts, vidējā izglītība, precējies, līdz arestam strādājis par laborantu P. Stučkas v[ārdā nosauktās] Latv[ijas] Valsts Universitātes Skaņas un gaismas uzskates laboratorijā, dzīvojošs Rīgā, Maskavas ielā 18 dz. 5.

 

PAR TO, KA viņš 1958. gada janvārī Rīgas pilsētā Latvijas PSR nodibināja noziedzīgus sakarus ar amerikāņu diplomātiem, no kuriem viens bija ASV vēstniecības PSRS otrais sekretārs HARMSTOUNS, kurš nodarbojās ar izlūkošanas informācijas vākšanu par PSRS un ilgstoši mēģināja tikt savervēts Amerikas Savienoto Valstu izlūkdienestā, ar šo mērķi vairākkārt tikās ar ASV diplomātiem un nosūtīja viņiem citus cilvēkus no sava [paziņu] loka. Vāca un glabāja ekonomiskos datus Amerikas Savienoto Valstu izlūkdienestam, t. i. nodarbojās ar spiegošanu ASV labā, izdarīja noziegumus, kas paredzēti Latvijas PSR K[rimināl]k[kodeksa] 59. p[anta] I d[aļā]; ieguva un līdz arestam glabāja pie sevis dzīvoklī pretpadomju satura literatūru un, zinot tās pretpadomju saturu, 1958. – 1960. gados izplatīja starp citiem cilvēkiem. Izteica pretpadomju apmelojošus izdomājumus, vērstus uz padomju varas graušanu un vājināšanu, klausījās radiostacijas "Amerikas Balss" pretpadomju satura radiopārraides, turklāt pie minēto radiopārraižu klausīšanās piesaistīja citas personas, t. i. veica noziegumus, kas paredzēti Latvijas PSR K[rimināl]k[kodeksa] 65. p[anta] I d[aļā]; 1960. gadā izgatavoja un izplatīja pornogrāfiskus fotouzņēmumus, t. i. izdarīja noziegumu, kas paredzēts Latvijas PSR K[rimināl]k[kodeksa] 209. p[antā].

TUHELIS Edgars, viņš arī Fjodors Aleksandra dēls, dzimis 1930. gadā, Ukrainas PSR Zaporožjes apgapala Kuibiševas rajona Kronsdorfas ciemā, sociālā izcelšanās no kalpotājiem, vācietis, PSRS pils[onis], bezpartejisks, iepriekš netiesāts, 9 klašu izglītība, precējies, līdz arestam strādājis par radio regulētāju A.S. Popova v[ārdā nosauktajā] Rīgas radiorūpnīcā, dzīvojošs Rīgā, Maskavas ielā 51 dz. 29.

 

PAR TO, KA viņš 1958. gada janvārī Rīgas pilsētā Latvijas PSR nodibināja noziedzīgus sakarus ar amerikāņu diplomātiem, no kuriem viens bija ASV vēstniecības PSRS otrais sekretārs HARMSTOUNS, kurš nodarbojās ar izlūkošanas informācijas vākšanu par PSRS un 1958. – 1959. gados mēģināja tikt savervēts Amerikas Savienoto Valstu izlūkdienestā; ar šo mērķi tikās ar ASV diplomātiem, piedāvājot savus un Astras pakalpojumus amerikāņu izlūkdienestam, Rīgas pils[ētā] nofotografēja amerikāņu diplomātam HARMSTOUNAM interesējošo pretpadomju radiopārraižu slāpētāja antenas mastu, izdeva šim pašam diplomātam ziņas, kas sastāda valsts noslēpumu, t. i. nodarbojās ar spiegošanu ASV labā un kapitālistiskas valsts pārstāvim izdeva ziņas, kas sastāda PSRS valsts noslēpumu, t. i. izdarīja noziegumus, kas paredzēti Latvijas PSR K[rimināl]k[kodeksa] 59. p[anta] I d[aļā]; 1957. – 1958. gados izklāstīja ziņas, kas satur valsts noslēpumu ASTRAM Gunāram, KINŽALOVAM Nikolajam un TUHELEI Marijai, ar to izdarot noziegumu, kas paredzēts Latvijas PSR K[rimināl]k[kodeksa] 70. p[anta] I d[aļā].

Saskaņā ar Latvijas PSR K[rimināl]p[procesa] k[kodeksa] 211. p[antu] krimināllietu Nr. 2, kurā apsūdzēti ASTRA G.L. un TUHELIS E.–F.A., nosūtīt Baltijas Kara apgabala Kara prokuroram.

 

Apsūdzības slēdziens sastādīts Rīgas pilsētā 1961. gada 22. septembrī.

 

LPSR MP VDK IZMEKLĒŠANAS DAĻAS SEVIŠĶI SVARĪGO

LIETU VEC[ĀKAIS] IZMEKLĒTĀJS majors

paraksts        (ANDREJEVS)

 

LATV[IJAS] PSR MP VDK IZMEKLĒŠANAS DAĻAS

VEC[ĀKAIS] IZMEKLĒTĀJS vec[ākais] leitnants

paraksts              (GOTHARDS)

 

 

„PIEKRĪTAM”          LATVIJAS PSR MP VDK IZMEKLĒŠANAS DAĻAS

PRIEKŠNIEKS kapteinis

paraksts        (VĪTOLS)

 

LATVIJAS PSR MINISTRU PADOMES

VALSTS DROŠĪBAS KOMITEJAS PRIEKŠSĒDĒTĀJS

ĢENERĀLMAJORS

paraksts        (VĒVERS)