. .
 
Meklēt datubāzē Lapas karte E-pasts Meklēt     .  .
 
Aktualitātes >> Aktualitātes >> Arhīvs 2009

 23.11.2009. Latvijas Valsts arhīva jaunākie izdevumi.
Represijas pret latviešiem PSRS.1937–1938. Dokumentu krājums. Sastādītājs J. Riekstiņš.

Trimdas arhīvi atgriežas. 4. daļa. Uzziņu krājums. Sastādītājas I. Kalniņa, A. Gūtmane.
  Konkurss

Daugavas Vanagu organizācija
sadarbībā ar Latvijas Valsts arhīvu un Latvijas Okupācijas muzeju
izsludina globālu jaunatnes pētniecisko darbu konkursu
"TREŠĀ ATMODA LATVIJĀ"
Konkursa nolikums
 23.11.2009. Ziedoņa Bārbala gleznu izstāde.
LVA galvenās ēkas (Bezdelīgu 1) 1. un 2. stāva vestibilā apskatāmas pedagoga un gleznotāja Z.Bārbala gleznas. Mākslinieks strādā dažādos žanros un izstādē ir eksponētas gan ekspresīvas figurālas kompozīcijas, plenērā gleznotas ainavas un klusās dabas ar ziediem.
 17.11.2009. Sveicam kolēģus

Sveicam mūsu kolēģus (skat. no labās puses), Ivetu Šķiņķi, Jāni Riekstiņu un Aiju Kalnciemu ar augsto valdības apbalvojumu - V šķiras Triju Zvaigžņu ordeni.
 17.11.2009. LVA izstāde Prāgā.

16. un 17. novembrī Prāgas Nacionālajā muzejā tika atklāta izstāde "Be free!", kas veltīta 1989. gadā Čehoslovākijā notikušās Samta revolūcijas 20. gadadienai. Tās ietvaros skatāma arī Latvijas Valsts arhīva sagatavotā izstāde "Prāgas pavasara un Hartas 77 atskaņas Latvijā/Baltijā". Par šo iespēju jāpateicas Latvijas vēstniecei Čehijas Republikā Argitai Daudzei, kuras iniciatīva un tālākā sadarbība ar Prāgas Nacionālā muzeja ģenerāldirektoru Mihailu Lukešu (Michail Lukeš) un Vēstures muzeja direktoru Pāvelu Doušu (Pavel Douša) ļāva realizēt šo ideju. Izstādi Nacionālajā muzejā atklāja Čehijas Senāta prezidents Pršemisls Sobotka (Přemysl Sobotka). Atklāšanas runu teica arī Latvijas vēstniece Čehijas Republikā Argita Daudze. Ar izstādi iepazinās arī Latvijas Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze, kurš Prāgā piedalījās Eiropas post-komunisma valstu Parlamentu priekšsēžu konferencē "Izkļūšana no važām" ("Out of the fetters").


No kreisās: Latvijas Republikas vēstniece Argita Daudze, Latvijas Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze, Čehijas Vēstures muzeja direktors Pāvels Douša (Pavel Douša), Prāgas Kārļa universitātes pasniedzējs Pāvels Štolls (Pavel Štoll).

 01.11.2009. Latvijas Valsts arhīvs sagatavojis jaunu virtuālu izstādi.
Virtuālā izstāde ir veidota kā ceļojošās izstādes "Prāgas pavasara un Hartas 77 atskaņas Latvijā/Baltijā" interneta variants. Ceļojošā izstāde pirmo reizi atklāta 2008. gada 16.–17. jūnijā Prāgā notikušās starptautiskās konferences "1968. gada Prāgas pavasaris. Sabiedrība. Mēdiji. Politisko un kultūras procesu pārveide" laikā. Izstādē vēsta par to, kā 1968. gada notikumi Čehoslovākijā atbalsojās Latvijā un visā Baltijā. Tajā atklāti maz zināmi fakti par Latvijas iedzīvotāju protestiem pret PSRS karaspēka ievešanu Čehoslovākijā.
Saite uz izstādi ir ievietota Komunisma upuru piemiņas fonda (The Victims of Communism Memorial Foundation) portālā http://www.victimsofcommunism.org/links.php.
2009.gada novembrī ceļojošā izstāde "Prāgas pavasara un Hartas 77 atskaņas Latvijā/Baltijā" tiks atklāta Nacionālajā muzejā Prāgā.
 28.09.2009. Latvijas Valsts arhīvu apmeklē studenti
Kā katru gadu, sākoties jaunajam mācību gadam, Latvijas Valsts arhīvu apmeklē studenti.
28. septembrī ar arhīvu un tajā glabātajiem dokumentiem iepazinās Baltijas Starptautiskās Akadēmijas Tiesību zinātnes 1. kursa studenti.
Studentiem pastāstījām par arhīvu, iepazīstinājām ar dokumentu glabātuvi, kā arī ar tiesu un prokuratūras dokumentiem Latvijas Valsts arhīvā.
 21.08.2009. LVA izstāde Viļņā (Lietuvā)
  

21. augustā Viļņā, Genocīda un pretošanās kustības izpētes centra memoriālā kompleksa Tuskulenu "Miera parks" izstāžu zālē tika atklāta Latvijas Valsts arhīva ceļojošā izstāde "Prāgas pavasara un Hartas 77atskaņas Latvijā / Baltijā".

Viļņā šajās dienās bija vairāki pasākumi, kas saistīti gan ar 70. gadadienu, kopš tika parakstīts Molotova-Ribentropa pakts, pasākumi, kas veltīti Lietuvas nacionālo partizānu piemiņai, kā arī Baltijas ceļa 20. gadadienai.
Izstādi atklāja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

 07.05.2009. Šī pavasara noslēdzošais lasījums "Tās dienas acīm".


7. maijā notika šī pavasara pēdējais lasījums "Tās dienas acīm". Tajā ieklausījās Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas 12. klases skolēni un arhīva kolēģi.
Vēlreiz izskanēja skolnieces Sabīnes Vilciņas vienaudžiem domātais viņas vecmāmiņas Gunas stāsts, aktrises Māras Siliņas emocionāli izspēlētās deviņgadīgās Aijas atmiņas un Marta Norenberga izjustais Indriķa stāsts.
Atsauksmes ir labas un gribētos cerēt, ka šie lasījumi kā forma, kā skolēnus iepazīstināt ar vēstures problēmtēmām, ar arhīva dokumentiem, turpināsies.

 05.02.2009. Jauna virtuāla izstāde "Latviešu strēlnieku piemineklis laiku lokos"
Latvijas Valsts arhīvs ir sagatavojis virtuālo izstādi "Latviešu strēlnieku piemineklis laiku lokos".

Interesentus vēlamies iepazīstināt galvenokārt ar tiem dokumentiem, kas glabājas Latvijas Valsts arhīvā par Latviešu strēlnieku pieminekļa tapšanas ieceri, pieminekļa projektēšanu un celtniecību, kā arī ieskicēt norises ap pieminekli pēc tā atklāšanas līdz mūsdienām.

Izstādes sagatavošanā izmantoti Latvijas Valsts arhīva fondu dokumenti. Tos papildina materiāli no Latvijas Arhitektūras muzeja un Latvijas Mākslas akadēmijas Informācijas centra, Rīgas domes arhīva, kā arī fotogrāfijas no Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva, Latvijas Ugunsdzēsības muzeja un Latvijas Kara muzeja krājumiem.
Informācija par budžeta izdevumiem un nodarbināto skaitu.
Mutvārdu vēstures ekspedīcija Krāslavā

Jau septīto gadu Daugavpils Universitātes Mutvārdu vēstures centrs (DU MVC) rīko vasaras ekspedīcijas, kuru laikā tiek vākti vecāko iedzīvotāju dzīvesstāsti.
No 10. līdz 14. jūlijam DU MVC ekspedīcija notika Krāslavā, kuras laikā tika iztaujāti pilsētas iedzīvotāji, ierakstīti viņu dzīvesstāsti un ievietoti MVC mutvārdu vēstures avotu krājumā.

Ekspedīcijā piedalījās MVC vadītāja – profesore Irēna Saleniece, Glāzgovas Universitātes (Lielbritānija) profesors Džefrijs Sveins, DU vēstures specialitātes studentes, kā arī Latvijas valsts arhīva pārstāve Iveta Šķiņķe.

Profesora Džefrija Sveina pētnieciskais projekts "Latgales jaunatnes sovetizācija (1944–1959) saņēma prestižo Lielbritānijas fonda "Leverhulm Trust" grantu, kas nodrošina gan britu vēsturnieka un DU MVC kopīgā pētījuma finansējumu, gan arī šo mutvārdu ekspedīciju, kuras laikā veiktajās intervijas arī tika ietverti pētnieciskā projekta tēmai atbilstošie jautājumi.

Latvijas Valsts arhīva pārstāvei tā bija vienreizēja iespēja salīdzināt arhīvā glabātos dokumentus ar cilvēku atmiņām.
Gribas uzteikt ļoti labi organizēto ekspedīciju, izcelt profesores Irēnas Salenieces un viņas vadīto studentu aizrautību un kompetenci.

14. jūnijs – Latvijas iedzīvotāju pirmās masveida deportācijas piemiņas diena.

Deportācijām - un jo īpaši 1941. gada 14. jūnija deportācijai kā pirmajai - ir svarīga vieta sabiedriskajā apziņā un daudzu sociālvēsturisko pārmaiņu skaidrojumā.

Pieminot 1941. gada 14. jūnija deportācijas 60. gadskārtu, 2001. gadā klajā nāca Latvijas Valsts arhīva sagatavotā grāmata "Aizvestie.1941. gada 14. jūnijs", kurā minēti 15 424 izsūtīto vārdi.

2007. gadā izdevām grāmatu "Aizvestie. 1949. gada 25. marts", kurā minēts 44 271 cilvēks.

Izmantojot arhīva dokumentus, ir sagatavotas virtuālās izstādes, kā arī ceļojošā izstāde " Represētie kultūras darbinieki " , ar kuru jau ir iepazinušies Rīgas 84., Rīgas 3. vidusskolas un Āgenskalna ģimnāzijas skolēni, Aizkraukles pilsētas un Jelgavas zinātniskās bibliotēkas, Liepājas muzeja nodaļas "Liepāja okupācijas režīmos" un Olaines Vēstures un mākslas muzeja apmeklētāji.

Šobrīd daļa no izstādes ir apskatāma Latvijas Valsts arhīva vestibilā.

 06.06.2009. LVA izstāde Tukuma Kultūras namā
  

Latvijas Valsts arhīva sagatavoto izstādi "Prāgas pavasara un Hartas – 77 atbalsis Latvijā/Baltijā" 5. jūnijā atvēra Tukuma Kultūras namā. Atklāšanā piedalījās izstādes veidotāji Ritvars Jansons, Iveta Šķiņķe, Guntis Švītiņš un Tukuma Muzeja, Tukuma Kultūras nama darbinieki, kā arī preses pārstāvis. Izstāde Tukuma Kultūras namā, Lielajā ielā 1 būs apskatāma līdz 4. jūlijam.

 23.05.2009. Tartu universitātes studenti Latvijas Valsts arhīvā

22. maijā Latvijas Valsts arhīvā viesojās Tartu universitātes studenti profesora Ādu Musta (Aadu Must) vadībā. Tā kā Latvijas Valsts arhīva apmeklējumam atvēlētais laiks bija salīdzinoši mazs, tad profesora Ādu Musta vēlme bija iepazīstināt studentus ar publikāciju darbu LVA. Sarunā piedalījāmies visi - Sabiedrisko attiecību un dokumentu popularizācijas daļas darbinieki –Aija Kalnciema (daļas vadītāja), Jānis Riekstiņš, Iveta Šķiņķe un Guntis Švītiņš.
Īsā prezentācijā Guntis Švītiņš iepazīstināja studentus ar LVA vēsturi, pamatfunkcijām un struktūru, Jānis Riekstiņš stāstīja par nozīmīgākajām publikācijām, Aija Kalnciema un Iveta Šķiņķe – par projektu "Aizvestie" un datu bāzi.
Nobeigumā studentiem tika parādīta ceļojošā izstāde "Prāgas pavasara un Hartas 77 atskaņas Latvijā/Baltijā", kas tapusi, izmantojot ne tikai Latvijas arhīvu dokumentus, bet arī dokumentus no Igaunijas Valsts arhīva, Igaunijas Filmu arhīva un Igaunijas Vēstures muzeja.

 29.04.2009. Rēzeknes augstskolas studentes Latvijas Valsts arhīvā

29 .aprīlī Latvijas Valsts arhīvu apmeklēja Rēzeknes augstskolas Profesionālās maģistra studiju programmas "Arhīvniecība" studentes kopā ar Centrālās mikrofotokopēšanas un dokumentu restaurācijas laboratorijas direktores vietnieci, reizē arī augstskolas pasniedzēju Māru Sprūdžu. Pavisam īsu ieskatu Latvijas Valsts arhīva vēsturē sniedza Sabiedrisko attiecību un dokumentu popularizācijas daļas vecākā referente Iveta Šķiņķe. Pasniedzējas un studentu pamatuzdevums bija iepazīties ar dokumentu glabāšanu un saglabāšanu Latvijas Valsts arhīvā, tāpēc detalizētu ekskursiju pa arhīva glabātavām vadīja, par dokumentu saglabāšanu stāstīja Dokumentu saglabāšanas daļas vadītāja Benita Alksne.

  Izstāde "Represētie kultūras darbinieki" Olainē
LVA ceļojošā izstāde "Represētie kultūras darbinieki" no 7.aprīļa līdz 8.maijam skatāma Olaines Vēstures un mākslas muzejā.
 29.04.2009. Latvijas Valsts arhīva ēkā Kurzemes prospektā 5 turpinās lasījumi "Tās dienas acīm".


Jau trešo reizi - īpaši iekārtota telpā arhīva ēkā Kurzemes prospektā 5 - notika lasījums "Tās dienas acīm", kura laikā tiek izstāstīti trīs stāsti par 1949. gada 25. marta deportāciju.
Šoreiz klausītāju vidū bija toreiz - 1949. gada 25. martā - izsūtītā studente Guna Dauge, kuras atmiņu stāstā lasījumos iejūtas viņas mazmeita 11. klases skolniece Sabīne Vilciņa.
Tāpat lasījumos ieklausījās Sabīnes klasesbiedri no Rīgas 84. vidusskolas kopā ar vēstures skolotājām Aiju Biteriņu un Sarmīti Goldmani.

 16.04.2009. Latvijas Valsts arhīva ēkā Kurzemes prospektā 5 turpinās lasījumi "Tās dienas acīm".


15. aprīlī aktieru Marta Norenberga, Māras Siliņas un skolnieces Sabīnes Vilciņas stāstītajās - 1949. gada 25. martā izsūtīto jauno cilvēku - atmiņās ieklausījās Āgenskalna ģimnāzijas 10. klases audzēkņi.

 27.03.2009. Lasījums "Tās dienas acīm"


Kā stāstīt jauniem cilvēkiem par deportācijām?
Esam to darījuši dažādi – gan organizējot seminārus skolotājiem, gan projektu nedēļas ietvaros darbojoties ar skolēniem arhīvā.

26. martā lasījumā "Tās dienas acīm" jauni cilvēki – režisors Marts Norenbergs, Valmieras teātra aktrise Māra Siliņa un Rīgas 84. vidusskolas 11. klases skolniece Sabīne Vilciņa iejutās 1949. gada 25. martā izsūtīto jauno cilvēku – skolnieka Indriķa Liepiņa, mazas meitenes Aijas Pāvulas un studentes Gunas Dauges stāstos. Un stāstīja tos jauniem cilvēkiem – šoreiz - Āgenskalna ģimnāzijas audzēkņiem.
Izrādes norises vieta – īpaši iekārtota telpa arhīva ēkā Kurzemes prospektā 5

 27.03.2009. LVA izstāde Latvijas Universitātē
  

Latvijas Valsts arhīva sagatavotā izstāde "Prāgas pavasara un Hartas – 77 atbalsis Latvijā/Baltijā" no 30. marta līdz 15. maijam būs apskatāma Latvijas Universitātes Vēstures muzeja telpās Raiņa bulvārī 19.

Izstādes sadarbības partneri ir Latvijas Republikas vēstniecība Čehijā un Čehijas Zinātņu Akadēmijas Jaunāko laiku vēstures institūts.

Izstāde vēsta kā 1968. gada notikumi Čehoslovākijā atbalsojās Latvijā un visā Baltijā. Parādīti maz zināmi fakti par Latvijas iedzīvotāju protestiem sakarā ar PSRS karaspēka ievešanu Čehoslovākijā. Izstādē nozīmīga vieta atvēlēta arī Čehoslovākijas cilvēktiesību aizstāvju "Hartas-77" ietekmē 1979. gadā parakstītajai baltiešu disidentu hartai ar aicinājumu pasaules valstīm nosodīt un atcelt 1939. gada 23. augusta Molotova-Ribentropa paktu.

 17.03.2009. Ērikas Gulbes un Sofijas Samsones gleznas

No 2009. gada 18. marta LVA galvenās ēkas (Bezdelīgu ielā 1) otrā stāva vestibilā apskatāmas Ērikas Gulbes un Sofijas Samsones gleznas no LVA fondu krājuma.

 06.03.2009. Izstāde "Represētie kultūras darbinieki" Jelgavā
  

No 5.marta līdz 4.aprīlim LVA sagatavotā ceļojošā izstāde "Represētie kultūras darbinieki" skatāma Jelgavas zinātniskajā bibliotēkā, Akadēmijas ielā 26.

 27.02.2009. Āgenskalna ģimnāzijas skolēni LVA


2009. gada 25. un 26. februārī Latvijas Valsts arhīvā projektu nedēļas darbu "1949. gada 25. marta deportācija" izstrādāja Āgenskalna ģimnāzijas 16 skolēnu grupa.

 05.02.2009. Veronikas Janelsiņas gleznu izstāde Jelgavā
  

No 4. līdz 27.februārim Ādolfa Alunāna memoriālajā muzejā, Jelgavā, Filozofu ielā 3, skatāma LVA sagatavotā Veronikas Janelsiņas gleznu izstāde.

 03.02.2009. Ludmilas Grīnbergas gleznu izstāde

No 2009. gada 3. februāra līdz 13.martam LVA galvenās ēkas (Bezdelīgu ielā 1) otrā stāva vestibilā apskatāmas gleznotājas Ludmilas Grīnbergas ainavas un ziedi.

Māksliniece strādā galvenokārt eļļas tehnikā un raksturīgi, ka pievērsusies plenēra glezniecībai. Ainavas un romantiski jūras motīvi, bet citkārt ar ekspresīviem otas vēzieniem veidotas un vēju pluinītas koku lapotnes dominē mākslinieces gleznās. Pasteļkrītu zīmējumos (portretos) valda grafiska skaidrība un modeļa rakstura atklāsme.

 21.01.2009. Seminārs vēstures skolotājiem


2009. gada 20. janvārī Latvijas Valsts arhīva lasītavā Kurzemes prospektā 5 notika Sabiedrisko attiecību un dokumentu popularizācijas daļas darbinieku vadītais seminārs Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas vēstures skolotājiem "Latvijas iedzīvotāju deportācija 1949. gada 25. martā. Pētījumu un arhīva dokumentu izmantošana vēstures stundās".
Vēstures skolotāji tika iepazīstināti ar Latvijas iedzīvotāju 1949. gada 25. marta deportācijas norisi, akcentējot deportācijas sagatavošanas sākumu jau 1949. gada janvārī. Kopā ar arhīva darbiniekiem skolotāji apskatīja bijušo Valsts drošības komitejas dokumentu glabātavu. Tālākā semināra gaitā skolotāji tika iepazīstināti ar būtiskiem 1949. gada 25. marta deportāciju raksturojošiem dokumentiem un šo dokumentu specifiku. Pēc tam skolotāji paši skatīja izsūtīšanas lietu un analizēja dokumentus.
Semināra noslēgumā skolotājiem tika dāvināta arhīva sagatavotā brošūra "Latvijas iedzīvotāju lielākā masveida deportācija. 1949. gada 25. marts".


Aktualitāšu arhīvs:

2012    2011    2010    2009    2008    2007    2006    2005



Pēdējās izmaiņas: 5.01.2024.
Copyright © Latvijas Valsts arhīvs
Komentārus par mājas lapu sūtiet: webmaster@archiv.org.lv