. .
 
Meklēt datubāzē Lapas karte E-pasts Meklēt     .  .
 
Izstādes >> Ludolfa Liberta (1895 - 1959) dzīve un daiļrade trimdas laikā. 1944 - 1959

No 25.11.2005 - 15.01.2005
Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Mazajā zālē apskatāma izstāde
"Ludolfa Liberta (1895 - 1959) dzīve un daiļrade trimdas laikā. 1944 - 1959"

Izstādi finansiāli atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Ludolfa Liberta fonds (ASV)

Šogad atzīmējam mākslinieka Ludolfa Liberta 110.dzimšanas dienu un Latvijas Valsts arhīvs (LVA) sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju (LNMM) sagatavojis izstādi “Ludolfa Liberta (1895 - 1959) dzīve un daiļrade trimdas laikā. 1944 - 1959”. Izstādē eksponētie LVA krājumos esošie trimdas dokumenti, fotogrāfijas un materiāli no periodikas sniedz bagātu informāciju visplašākajam interesentu lokam par mākslinieka dzīves pēdējiem 15 gadiem, kas tika pavadīti svešatnē. Atsevišķus laika periodus un konkrētus notikumus L.Liberta dzīvē ilustrē gleznas no LNMM Latviešu glezniecības kolekcijām. Priekšstatu par mākslinieka publicitātes veidošanu svešatnē radīs Vācijā un ASV izdotās monogrāfijas, reprodukciju mapes.

1944.gada augustā mākslinieks ar ģimeni dodas bēgļu gaitās. Par pirmo apmešanās vietu tika izraudzīta Vīne (Austrija), pēc gada Lindava un vēlāk Eslingena (Vācija). 1949.gada nogalē mākslinieks pārceļas uz dzīvi Ņujorkā (ASV), kur nodzīvo līdz mūža beigām.

Skatītājiem tiek sniegta iespēja ielūkoties gan mākslinieka aktīvajā dalībā kopizstādēs un daudzskaitlīgo personālizstāžu rīkošanā ASV, kā arī gūt ieskatu L.Liberta pedagoģiskajā darbā latviešu mākslas skolā Eslingenā (Vācija) 1940.gados, gan Ņujorkas Pilsētas koledžā (ASV). 1953.gadā par ievērības vērtu notikumu ne tikai L.Liberta dzīvē, bet arī ASV latviešu sabiedrībā uzskatāms gleznas “Rīgas torņi” dāvinājums prezidentam D.D.Eizenhaueram. Eksponētie materiāli apliecina mākslinieka spēju līdzvērtīgi un sabalansēti darboties gan latviešu, gan cittautiešu vidē.

Viens no izstādes uzdevumiem ir pirmo reizi nopietni ielūkoties šīs spilgtās, nereti pretrunīgi vērtētās personības daiļradē un dzīves gājumā trimdas laikā, tādējādi gūstot jaunu informāciju, kas bagātina arī mūsu priekšstatu par trimdas mākslas dzīves dažādajām norisēm un izpausmēm.

Izstādes kurators Guntis Švītiņš


Izstādes atklāšana 25.11.2005, no kreisās: Latvijas Valsts arhīva direktore Daina Kļaviņa, Pasaules brīvo latviešu apvienības priekšsēdis Jānis Kukainis, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce, izstādes kurators, LVA Informātikas un uzskaites daļas vecākais eksperts, Guntis Švītiņš



Pēdējās izmaiņas: 5.01.2024.
Copyright © Latvijas Valsts arhīvs
Komentārus par mājas lapu sūtiet: webmaster@archiv.org.lv